Vanmorgen leerlingen begeleid zoals iedere ochtend. Het zijn vmbo leerlingen, jongeren die vaak als lastig te boek staan. Mijn collega’s en ik ervaren dat uiteraard niet zo.

Deze leerlingen hebben zeer veel baat bij structuur, duidelijkheid, grenzen en humor. Ze zijn recht door zee, dus als er conflicten zijn, is het duidelijk waarom en is het ook zo de wereld weer uit.

Ze zijn nu ruim een week binnen. En ze zijn op hun manier fanatiek met school bezig. Ik merk het aan In de mailtjes met gemaakt werk dat ze sturen, aan hun vragen in de groepsapp waar ze elkaar helpen. Maar ook in de voor onze leerlingen nieuwe tool, Microsoft teams. Ze ontdekken en gebruiken het en ze maken hun werk.

Na iedere persconferentie staat de groepsapp roodgloeiend. Wat gaat er gebeuren, mogen we al naar school? Want ja, ze willen naar school. Ze willen samen zijn, ze willen in de klas contact met de docent en klasgenoten, ze willen zelfs werken. 

Ik ben trots op mijn leerlingen. In een tijd dat alles anders en onzeker is, is hun school, een plek waar ze vertrouwd zijn, zich veilig en geborgen voelen, waar ze vrienden hebben en waar ze spelenderwijs leren in contact met docenten, dicht. Ze moeten het zelf doen. 

Gelukkig snappen ze met wat uitleg en begeleiding de voorlopig nieuwe manier van lesgeven. En is zelfs de brutaalste jongen en het bijdehandste meisje, nu ijverig aan het werk en blij om even de stem van de juf te horen. 

Ze zoeken digitaal het contact dat ze missen. Het contact waar ze best een beetje afhankelijk van zijn.

“Hee juf, gaat het goed met u?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *