Ik heb al jaren een terugkerende droom. Ik ben altijd in een onbekend schoolgebouw en kan mijn lokaal niet vinden. Ik moet echter op tijd zijn, want als ik dit tentamen niet haal, haal ik mijn diploma niet. Hoe ik ook ren door het gebouw dat in mijn droom wel een bekend gebouw is, ik vind mijn lokaal niet.

Uiteraard heb ik opgezocht wat dit zou kunnen betekenen en het thema is mij inderdaad bekend. Ik ben er ook druk mee bezig in mijn dagelijkse leven om het te tekkelen. De droom is sindsdien of een tijd weg of verschijnt in andere vormen. 

Vannacht was ik ineens in mijn ouderlijk huis, 3 hoog achter in Amsterdam zuid. Ik stond in de opening van de keukendeur richting het balkon. Het zag er helemaal uit als toen, alleen ontbrak de balustrade. De vloer liep ook schuin af naar beneden. Ik durfde er niet op te lopen. Ik bekeek de keuken en opende nieuwsgierig de kastjes. Ik had alle tijd er was niemand en ik kon nu echt zien hoe iedereen hier thuis dus doorleefde zonder mij, was mijn redenatie. Toen ik mijn blik nog op het balkon had, ging er wel door mij heen dat ik het vaker zo had gezien, terwijl het in het echt dus nooit zo is geweest.

Boeiend. Het zal me vast iets vertellen. Misschien zoek ik het ook wel op. Ik geloof echt dat het leven op meerdere manieren je de wijsheid in jezelf wilt aanreiken. En ook geloof ik dat dromen je helpen iets te verwerken of dat ze iets aankaarten waar je nog iets mee moet doen om ten volle te kunnen leven. 

Ik las laatst dat dromen net als het leven overdag een leven leeft. Als we slapen leven we in een andere dimensie. Dat vind ik ook een mooie theorie. Dromen blijven fascinerend, voor mij althans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *