Ik vertelde al eens dat mijn moeder vriendinnen ‘tante’ noemde, dat deed ze ook met ‘oude’ buurvrouwen. We noemden hen ‘oma-buurvrouw’. Ik ben opgegroeid met dat begrip, dus ik vind het een gangbaar woord.

Dat is het niet. Weer tijdens een wandeling, sinds ik niet meer naar antwoorden zoek, maar geniet van de geuren en kleuren om mij heen, komen de antwoorden ongevraagd. Nu ook, ineens kwam het woord ‘oma-buurvrouw’ in me op. Ik begreep nu dat de meeste buurvrouwen niet zo genoemd worden. Mijn moeder noemde hen zo.

Ik heb twee ‘oma-buurvrouwen’ gehad. Nu begreep ik de ‘oma’ in het woord. Ze zocht haar hele leven naar een moeder zoals zij die graag had. Haar moeder ‘wilde’ haar niet, zo heeft zij dat ervaren, maar zij smachtte naar een moederfiguur in haar leven.

Ik zie dat in een mildere vorm terugkomen bij mijn zusje. Zij noemde weleens dat ze een bepaalde collega graag als moeder had gehad. Toen die collega stierf, kreeg zij een te grote knauw. Haar rouwen ging door waar het voor dat contact even gestopt was. 

Ik keek naar mijn eigen leven of ik ook zocht naar een moederfiguur. In mijn eerste huwelijk wel. Mijn schoonmoeder toen, werd mijn moeder. Toen ik ging scheiden, werd ik abrupt uit haar leven geschrapt. Dat deed pijn. Het zorgde ervoor dat ik geen enkele ‘moeder’ meer die plek zou geven, onbewust, weet ik nu.

Wat ik als heel prettig ervaar zijn de warme woorden die ik hier en buiten fb krijg van voor mij speciale vrouwen. Als ik van hen, ze zijn op de leeftijd dat ze mijn moeder zouden kunnen zijn, woorden lees of hoor die mij diep raken en mij omarmen en de warmte en geborgenheid bieden die ik blijkbaar toch nodig heb van een moeder, voel ik heel even dat gevoel weer en heb ik de neiging om terug te geven wat die woorden voor mij betekenen. 

Ik doe het niet. Mijn hart is daarvoor te gekneusd. Een moeder heb ik niet, niet in dit leven in die vorm. Maar ik ben heel blij met alle andere ‘moeders voor een moment’❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *