Vrijheid is een gevoel en het zit in hoe je denkt. Mensen in concentratiekampen konden zich vrij voelen, doordat ze hun eigen gedachten hadden, lees ik in prachtige boeken. Een inspiratie. Als je niets meer hebt en je niet leeft, maar overleeft, zijn je gedachten nog altijd van jou.

Dat geldt altijd. Jouw gedachten maken hoe je de wereld ziet en ervaart. Bij ons in de buurt wandelt een vrouw met zonneallergie. Zij heeft een mooie herder die net zo rustig en vriendelijk is als zij. Zij heeft alles van haar lichaam bedekt op een onopvallende manier, behalve dan haar grote zonneklep. Daar herken ik haar aan als ze wandelt in de verte.

We maken regelmatig een praatje en haar toon en lichaamshouding is altijd kalm en hartelijk. Zij kent de zon als haar vijand, de zon die er iedere dag is. Zij zal nooit genieten van de zon en misschien kijkt zij altijd uit naar grijze dagen.

Maar daar proef ik niets van als ik haar zie lopen en als ik met haar praat. Haar gedachten zullen zonnig zijn om het daglicht dat zij niet verdraagt te kunnen dragen met een glimlach om haar mond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *